Mit takar az EOS elnevezés?

Az EOS az „Electro Optical System”, vagyis az elektrooptikai rendszer rövidítése. Éósz a görög mitológiában a hajnal istennője volt.

Az EOS rendszer legfontosabb újítása az volt, hogy az ezzel kompatibilis fényképezőgépek kizárólag elektronikus, nem pedig mechanikus úton vezérelték az objektívek fókuszát. Ennek a kialakításnak köszönhetően a lencséket mozgató motorokat már az objektívbe is be lehetett építeni. Azóta ez a technika széles körben alkalmazott gyakorlattá vált a teljes iparágban.

Világszerte 80 millió eladott EOS fényképezőgép

2003-ban lehetett előszőr megvásárolni az első belépő árkategóriájú digitális tükörreflexes (DSLR) fényképezőgépet az EOS 300D-t. Nem csak az ára volt kedvező, de kompakt kivitele és könnyű súlya, valamint egyszerű kezelhetősége miatt is igen népszerű volt a vásárlók körében.

A Cannon a 300D sikerét követően vált vezetővé (amely azóta is tart) a cserélhető objektíves fényképesőgépek piacán.

2015 novemberéig világszerte 80 millió darabot adott el a Canon az EOS-sorozatú fényképezőgépekből, míg 2016 augusztusáig az ezekkel kompatibilis EF-objektívek eladásai elérték a 120 millió darabot.

Nem csak fotósok, filmesek is használják

Napjainkban az EOS rendszer magában foglalja a Cinema EOS rendszerű, filmesek számára kifejlesztett kamerákat is, amelyekből jelenleg 24 különböző modell, illetve 97 fajta EF-objektív kapható.

Forrás: fotoapparat.hu; fotoshirek.hu; kép: google