A Magyar Fotográfusok Háza-Mai Manó Ház a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016/2017 kiemelt eseményeként Magyar tekintet: vázlat a magyar fotográfiáról címmel átfogó kiállítást rendezett a Varsói Nemzeti Múzeummal együttműködésben. A szeptember 10-ig látható kiállítás a legnagyobb magyar fotográfusok, André Kertész, Robert Capa, Munkácsi Márton, Moholy-Nagy László, Kepes György, Lucien Hervé, Besnyő Éva és további világhírű művészek munkásságát mestereik és kortársaik, illetve későbbi pályatársaik ez idáig kevéssé feldolgozott kontextusában mutatja be.

Bánkuti András: Napnyugta 1990, Moszkva

A tökéletes vizitkártyáktól a modernista építészeti fényképekig, a neoavantgárd konceptuális művészeti alkotásoktól a kortárs vizuális kísérletekig a kiállítás archívumként is funkcionál: a több mint 100 fotográfus mintegy 350 képének sorozata 150 év különböző korszakainak változatos stílusirányzatait és műfajait vázolja fel, s egyben reflektál egy közös közép-európai történelmi és kulturális környezetre is, áttekintést nyújtva a magyar fotográfiáról.

„Ha valahol nem kell szerénykedniük a magyaroknak, az a fotóművészet területe: itt nem kell másfelé leskelődve méricskélni, számítgatni, elemezgetni, mert vitán felül áll, hogy több magyar fényképész munkássága az egyetemes fotótörténeti kánon megkerülhetetlen része. Ezen meghatározó magyar egyéniségeknek életműveit az utánuk jövő fotográfus generációk alkotásaival helyeztük összefüggésbe, és így válnak láthatóvá azok a sajátos nézőpontok, a magyar tekintet, amely a magyar fotográfusok alkotásmódját jellemzik” – mondta a kiállításról Kőrösi Orsolya, a Mai Manó Ház és a Capa Központ ügyvezető igazgatónője.

A kiállítás képi anyagát gazdag szöveges tartalom és online, valamint nyomtatott kiadványok egészítik ki. A fotográfiákat művészeti intézmények, galériák, magángyűjtők, archívumok és a művészek bocsájtották a Magyar Fotográfusok Háza és a kiállítás rendelkezésére.

Forrás: fotoapparat.hu; hirado.hu