A Panasonic-Leica DG Elmarit 200 mm F2.8 Power O.I.S. objektívben összesen 15 lencsetagot találunk, melyek 13 csoportba lettek elrendezve. Ezek között két különlegest is találunk: az Ultra Extra-Low Dispersion (UED – ultra különösen alacsony szórású) üvegtagok elsősorban a színhibák elkerülésében segítenek. A gyártó a frontlencsét a Nano Surface Coating bevonattal látta el, ami egyrészt csökkenti a belső tükröződéseket, másrészt növeli a kontrasztot, ha erős ellenfényben fotóznánk. Az időjárásálló kivitelnek köszönhetően nem csak a vízcseppek (gyenge eső), a por, hanem a fagy sem tesz kárt a termékben. A Power O.I.S. optikai képstabilizátor úgy lett kifejlesztve, hogy az a legújabb Panasonic fényképezőgépek szenzormozgatásos rendszerével együttműködve is képes legyen dolgozni – a gyártó kb. 6-6,5 FÉ előnyt ígér, ami igen komoly érték.

A blende írisze kilenc lamellából áll, melyek kör alakúak (ez a kialakítás biztosítja a lágy, „krémes” hatású háttérelmosást, a bokeh-t). A rekeszt amúgy F2.8 és F22 közti értékekre lehet beállítani egyrészt a blendegyűrűvel, másrészt a váz vezérlőtárcsáival. Az 1/3 FÉ lépésenként kattanó rekeszgyűrű – csakúgy, mint a fókuszgyűrű – elektromechanikus összeköttetésben áll az objektív többi alkatrészével, így kikapcsolt vázon hiába tekergetjük, az írisz nyílása nem változik.

A 200 milliméter gyújtótávolságú optika ugyanolyan látószöget nyújt, mint egy 400 mm-es kisfilmes objektív. Ennek ellenére a legkisebb tárgytáv csupán 115 centiméter, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár makrózni is lehet a Panasonic-Leica DG Elmarit 200 mm F2.8 Power O.I.S.-sel. A 87,5 x 174 mm-es objektív szűrőmenetének átmérője 77 mm, tömege 1245 gramm. Gyárilag jár hozzá a DMW-TC14 1,4-szerező telekonverter, amivel az effektív gyújtótávolságot 280 mm-re (ekv. 560 mm) nyújthatjuk. A Panasonic Magyarországi képviseletétől megkaptam a DMW-TC20-t is, amivel 400 mm-re (ekv. 800 mm) növelhető a gyútáv. Az 1,4x-vel F4-re, a 2x-vel F5.6-ra csökken a kezdő F-érték. Az objektív alapcsomagjának szintén részét képzi az állványcsonk, ami egy kézi csavar kilazításával elforgatható (az állványcsonk teljesen körbeforgatható, nem húzható le a tubusról, és van egy jelölése portréállásban, ami pontos, 90 fokos elforgatást tesz könnyen kivitelezhetővé). A mellékelt napellenző egyszerűen rácsúszik a tubus elejére; a rögzítést egy kézi csavarral lehet eszközölni.