A művész a MAGNUM nemzetközi fotóügynökség kiemelkedő kortárs alakja. Látványos képeit az intenzív színek, az erős fények és árnyékok használata jellemzi. Fotográfiái többrétegű, komplex alkotások, műfajokat átfogva ötvözik a streetphoto, a fotóriportázs és a művészi fotográfia stílusát. (Érdekes angol nyelvű cikket olvashattok arról, hogy mire tanítanak Alex Webb streetphoto-i.

Alex Webb 1952-ben San Franciscóban született. Fényképei a legjelentősebb magazinokban jelennek meg, többek között a New York Timesnak, a Life-nak, a Sternnek, a GEO-nak és a National Geographicnak dolgozik. Kiállításai voltak a New York-i International Center of Photography-ban, a Whitney Museum of American Artban, a Walker Art Centerben, Minneapolisban és egyéb neves kiállítóhelyeken. Sok más elismerés mellett a legkiválóbb fotográfusoknak járó Leica Medal of Excellence díjat 2000-ben, a gyermekek sorsát érzékenyen bemutató munkái elismeréseként a neves spanyol Premio Internacional de Fotografia Alcobendas díjat 2009-ben kapta meg. Webb 1976 óta tagja a MAGNUM PHOTOSnak, amelyet még Robert Capa alapított 1947-ban.

New Yorkban él feleségével, Rebecca Norris Webb költő-fotográfussal.

A Budapest Fotófesztivál kiemelt eseményeként megvalósuló kiállítás a Műcsarnokkal együttműködésben, az Amerikai Nagykövetség támogatásával jött létre. A modern színes fotográfia úttörőjeként számon tartott művész első átfogó monográfiáját mutatja be 63 képben, köztük legismertebb munkáival, amelyek három kontinens számos országában készültek.

Időpont: 2017. március 1. - április 9.
Helyszín: Műcsarnok

Forrás: fotoapparat.hu; mucsarnok.hu; kép: Alex Webb; google; pinterest