Ata Kandó Budapesten született 1913. szeptember 17-én, Görög Etelka néven és miután nem tudta kimondani keresztnevét Ata-nak hívta magát. Szülei G. Beke Margit és Görög Imre írók és műfordítók, nagyapja Beke Manó, matematikus. A húszas évek végén a Műhely nevű grafikai iskolába járt; a Bauhausból hazatért Bortnyik Sándor alapította magániskolában ismerte meg Kandó Gyula festőművészt, akihez feleségül ment. Kandóval költözött Párizsba, ahol megismerte a nyomorgó emigráns művészek életét. 1936-ban egy barcelonai plakátkészítő versenyen vele nyerte el a fődíjat, egy kamerát. 80 évvel később egy interjúban Ata Kandó ezt a mozzanatot emelte ki élete döntő fordulataként. A harmincas évek végén újra Pesten éltek. Ata Wachter Klárától, Haár Ferenctől, Pécsi Józseftől tanult fotózni, Reismann Mariannál laborált. 1938-ban ismét Párizsban próbált szerencsét, ekkor már fotográfusként, de miután a németek megszállták Franciaországot, férjével visszatért Budapestre. A háború alatt születtek gyermekeik, egy fiú és egy lány ikerpár. A szűkebb család túlélte az ostromot, de Ata húga a háború végén aknára lépett. 1947-ben ismét Franciaországba indultak, Kandó Gyula azonban két évvel később visszatért és hosszú évekig nem találkoztak ezután.

Ata Párizsban, Robert Capa jóvoltából a Magnum ügynökség fotósainak fényképeit laborálta. Itt ismerte meg Ed Van der Elsken holland fotográfust, akivel 1954-ben Amszterdamba ment. Nemsokára ez a házasság is válással végződött, Ata azonban családjával Hollandiában maradt. Családfenntartóként eleinte divatlapoknak dolgozott, majd az ötvenes évektől tanítani kezdett az utrechti MTS Grafikai Intézetben. Az 1960-as évtized hozta el számára a hosszabb és távoli utazások lehetőségét. Egy volt fotómodell barátnője, Barbara Brändli révén jutott el Venezuelába, először 1961-ben. Első útját továbbiak követték. A Hold véréből című, 1970-ben Budapesten megjelent könyvében számolt be dél-amerikai élményeiről. 1979–1999 között a fia közelében, a kaliforniai Sacramentóban, 1999-től 2001-ig egyik lányánál, a brit Isle of Wight szigetén, 2001 óta pedig a hollandiai Bergenben, egy idősek otthonában élt. Fotói a világ több gyűjteményében megtalálhatók. 2016-ban Rotterdamban, a Holland Fotómúzeumban nyílt kiállítása.

Fotókönyvek

Ata Kandó az ötvenes évek közepén kezdett fotókönyveket összeállítani. 1956 karácsonyára jelent meg a Violette Corneliusszal közösen készített cím nélküli albuma, amelynek bevételeit a szerzők az októberi forradalom leverése után menekülő magyar gyermekek javára ajánlották fel. 1954-ben svájci és ausztriai vidékeken kirándulva készítette el az Álom az erdőben (Droom in het woud) című, 1957-ben kiadott fotókönyvének felvételeit. "Szintén saját kis modelljeivel tervezte meg a – csak 2004-ben – Kalypso & Nausicaa címmel megjelent kötetét. Ata e képein keresztül a mítosz nyomába szegődött, Odüsszeusz elképzelt bolyongását úgy fényképezve, hogy akár a láthatatlant is meg tudja mutatni."

Forrás: fotoapparat.hu; wikipedia.hu