Fotó: Butautas Barauskas: Normantas Paulius, 2008

Normantas Paulius 1948. június 8-án született a litvániai Kalniskiuban, 1974-ben közgazdasági diplomát szerzett Vilniusban. 1980-ban kezdett fotózni, 1983-ban magyar felesége révén költözött Magyarországra, haláláig Nyíregyházán élt.

Önként vállalt küldetése keretében bejárta a volt Szovjetunió szinte egész területét, valamint tizenöt buddhista országba látogatott el. Imádta a keleti országban élő embereket, a csendet és a Himaláját. A hegyet azért, mert mint mondta, ott legalább három kilométerrel közelebb van a csillagokhoz: nagyobbak és fényesebbek, egyszerűbb velük beszélgetni.

Fotósorozatait analóg fényképezőgéppel készítette, nem használt digitális kamerákat.

A fotóművész tizenhét országban csaknem háromszáz kiállítást rendezett. Rengeteg kötete és albuma jelent meg, számos díjat kapott. Ez utóbbiakat nem számolta. Azt mondta, a polcain lévő elismeréseknél sokkal fontosabb, hogy Isten irodájában mennyi kitüntetése van.

"Élete nem másra példa, mint egy szabad, független ember útkereséséről egy nem szabad és nem független világban.
Helyettünk elment és lefényképezte finn-ugor pereputtyunkat. Megmutatta nekünk az osztyák, udmurt, mordvin, vepsze, nganaszan, majd a szamojéd, enyec és nyenyec szegény rokonainkat, akiket mi évszázadok óta csak lesajnálunk jobbára. Megjárta Benyovszky Móric útját Kamcsatkába, Kőrösi Csoma Sándorét Peshawartól Dardzsilingig, kíváncsi volt, merre járt Stein Aurél, megkereste a rizsföld gátját, ahol Robert Capa felrobbantotta magát, s megtalálta azt az idős vietnámi apókát is, aki elhelyezte az aknát. De járt Burmában, Thaiföldön, Kambodzsában, Bhutanban, Tibetben, Nepálban, Pakisztánban, Kínában, a volt Szovjetunió számtalan szövetségi államában és még ezer helyen. Mindenhol fényképezett nekünk." (maimanohaz.blog.hu)

Fotó: Normantas Paulius: Laosz

Fotó: Normantas Paulius

Fotó: Normantas Paulius: XIV. dalai láma. Dharamsala, India, 1991. november 20.

Forrás: fotoapparat.hu; mti.hu; szon.hu; maimanohaz.hu