Az elnök fotósának lenni sokkal több, mint PR és protokoll-eseményeken kézfogókat fotózni, aztán Facebookra kirakni a legelőnyösebbet. Minden túlzás nélkül történelmi munka.

Az elmúlt negyven évben minden amerikai elnök mellett volt egy dedikált fotós, aki képekben rögzítette az elnök minden pillanatát a legszemélyesebb dolgoktól a világ vezetőivel rendezett négyszemközti tárgyalásokig.

Obama nyolc éves elnökségét az első elnöki tükörbe nézéstől az utolsó integetésig ugyanaz a fotós kísérte végig. A Fehér Ház hivatalos fotósa, Pete Souza közel kétmillió képet csinált Obamáról a hivatali ideje alatt. Ott volt, amikor az elnök a hóban játszik a lányaival, és akkor is, amikor élőben nézték a rajtaütést Oszama bin Láden bunkerén. Mindent lefotózott a legintimebb családi pillanatoktól a legkomolyabb válságértekezletekig.

Egy igazán komoly kép a dolgozó elnökről az irodájában. (Fotó: Pete Souza)

Obama a lányaival játszik a Fehér Ház kertjében 2011-ben. A nagyobbik lánya, Malia most 18, a kisebbik, Sasha pedig 15 évesen költözik ki a Fehér Házból, mindketten kamasz- és gyerekkoruk fontos szakaszát élték meg az elnök rezidenciáján. (Fotó: Pete Souza)

Bárkit is választ Trump fotósául, nem lesz könnyű dolga, úgy, ahogy az elődeinek sem. Trump a korábbi elnökökhöz képest igencsak ellentmondásos személy, ha fotókról van szó. Állítólag a kampányoldalán a borítókép a netről ingyen levadászott kép volt saját magáról, az irodájában egy külön szoba van fenntartva csak azért, hogy a róla szóló címlapokat összegyűjtsék és elemezzék. De nemrégiben a teljes fotós szakmát kiosztotta, mert néhány újságban előnytelen, dupla tokás kép jelent meg róla. Tehát a leendő fotósnak fel kell kötnie azt a bizonyos alsóneműt, mert az új elnökkel nem lesz könnyű dolga.

Donald Trump - AP Photo/Nam Y. Huh

Forrás: index.hu; fotoapparat.hu