Napolaj

Sok fényképezőgép "halálát" okozta már a  napolaj. Nem csak a flakonból folyhat a készülékre, hanem pl. a kezünkről is bekerülhet a rendszerbe a szennyeződés, ezzel téve hasznáhatatlanná a gépet.

Homok, só

Tárol a fényképezőt zárható táskában és még véletlenül se tedd homok közelébe (pl. tengerparton a törölközőre). A digitális fényképezőgépek is rengeteg mozgó és forgó alkatrésszel vannak ellátva. Sem ezek, sem pedig a processzorok, CMOS, vagy CCD érzékelők nem állhatják a szemcsés, dörzsölő hatású roncsoló homokszemeket.

A só a homokhoz hasonlóan fizikai károsodást, rosszabb esetben a gép anyagának kémiai korrózióját is okozhatja. Gyakori törölgetéssel elkerülhetjük a bajt

Por

Az előző pontban kifejtettek miatt hasonlóan kell védekezni a szálló por ellen is. Ne becsüljük alá a porszemek apró méretét: ugyanúgy tönkrevághatnak egy fényképezőt, mint a homokszemek. Ráadásul apró méretük miatt oda is beeszik magukat, ahová a homok nem képes. Emellett a gyakori tisztítás, és DSLR eszköz esetében az óvatos lencse csere poros környezetben megelőzheti a bajt.

Nedvesség, víz, pára

A víz úgyszintén a megátalkodott ellensége a kamerának. A vízbeesés ellen a kézi szíj igen jól véd. Vagy beszerezhetünk a géphez vízhatlan védőtokot, biztos ami biztos.

A pára és vízgőz már nehezebb eset. Ez akkor a legveszélyesebb, ha két hőmérséklet és/vagy páratartalom szempontjából igencsak eltérő hely között hirtelen váltasz. Ez ellen  úgy védekezhetsz, hogy nejlon zsákban tartod a gépet és páramegkötő golyókat teszel mellé. Leginkább azonban az segít, ha párás környezetben gyakran megtörlöd a gépet.

Füst, lézerfény

Bulifotósok figyelmébe: diszkókban, partykon sok esetben még nem hazer “füstöt” és  nem is víz bázisú füst folyadékot használnak látványelemként hanem olajosat. Ez rendkívül károsítja hosszú távon a gépet.

Aggasztó videók kerültek fel a netre, amiken az látszik, hogy különböző rendezvényeken mily módon teszi tönkre egy lézer-effect, videózás közben a Canon gépek szenzorát örökre!

Egy blogon közzétett videon az látható, ahogy egy Canon 5D markII CMOS szenzorán "vág" hatalmas sebet a party-lézer.

A lézerekkel foglalkozó nemzetközi szakszervezet (ILDA - International Laser Display Association) honlapján található egy rövid nyilatkozat a jelenségről:

"A lézer koncentrált, időben és térben koherens fényt bocsát ki, melynek az energiasűrűsége igen magas, így képes az arra érzékeny felületek felmelegítésére és megsértésére (pédául az emberi szem retinája). A kamera szenzorok a retinához hasonlóan képesek a lézerfénytől károsodni!

Nagy volumenű rendezvényeken a szervezők úgy tervezik meg a lézer show-t, hogy a nyalábok elkerüljék a TV kamerákat, vetítő gépeket, és természetesen a nézőtéren tartózkodók szemét! Ennek ellenére nem várható el a szervezőktől, hogy felelősséget vállaljanak az adott eseményen használt összes kameráért és projektorért.

Ennél fogva, ha nézőként vagyunk jelen egy ilyen rendezvényen és használjuk a lézer fényre érzékeny kameránkat, ne tartsuk közvetlenül egy lézernyalábba!"

Forrás: fotoapparat.hu; fotóshírek.hu; pergokepek.blog.hu; képek: pixabay.com