A kutatás eredményeit év elején a Yahoo Labs A portréfotózás szépsége: Digitális portrék minőségének értékelése („The Beauty of Capturing Faces: Rating the Quality of Digital Portraits” ) című kiadványban publikálták. A kutatás vezetője, Miriam Redi és csapata a munka kezdetén összegyűjtöttek egy 10 000 portréból álló kollekciót, melynek minden egyes darabját előzőleg 1-10-ig tartó skálán értékeltek emberek. Ezt követően egy szoftverrel analizálták a fotókat, vizsgálták a felvétel technikai részleteit (pl. kompozíció, expozíció, megvilágítás, kontraszt, tömörítés), a képekhez fűzött megjegyzéseket, majd a fotók eredetiségét, ötletességét figyelték meg.

Végezetül az így összegyűjtött adatokat betáplálták a számítógépbe és bonyolult számítások végeztével felállítottak egy listát, amiből kiderült, hogy melyek azok a jellemzők, amik alapján egy portréfotó szép lesz.

A legfontosabb szempontként a megfelelő élességet jelölték meg, de az arc és a háttér közti erős kontraszt is fontos ahhoz, hogy „szépnek” lehessen minősíteni egy arcképet. A vizsgálatban résztvevők zöme szerint az, hogy a felvétel alul- illetve túlexponált, még akár növelheti is a szépségérzetet.

Forrás: fotoapparat.hu; mlzphoto.hu, fotó: pixabay.com